Si bé a classe vam comparar el mite de la caverna ideat per Plató amb una notícia força recent com la dels miners de Xile, des de fa pocs dies podem comparar aquest mateix mite amb l’alliberament de l’activista birmana Suu Kyi. En aquest cas, però, la notícia pot contradir la teoria política de Plató, ja que malgrat hi segueix havent-hi un filòsof que pretén mostrar el camí de la veritat a aquells que encara no l’han trobat, aquesta vegada els ignorants no són el poble, tal i com creia Plató, sinó que ho són els militars que a l’any 1962 imposaren una fèrria dictadura al país. A més, també cal dir que l’objectiu de l’activista birmana és aconseguir que el país abandoni aquesta dictadura per implantar-hi la democràcia, un sistema criticat pel filòsof atenenc. No obstant això, considero que obviant aquestes tímides contradiccions amb l’ideologia de Plató, la notícia es pot adaptar al mite de la caverna, puix que, com he dit anteriorment, hi apareix un filòsof (Suu Kyi) que surt de la caverna, descobreix la veritat i hi torna per tal de mostrar-la als ignorants (els militars), i finalment aquests, dominats per la seva desconeixença, s’hi oposen i la obliguen a complir un càstig com a conseqüència dels seus actes (la captivitat durant set anys a la seva residència de Rangún).
Si bé a classe vam comparar el mite de la caverna ideat per Plató amb una notícia força recent com la dels miners de Xile, des de fa pocs dies podem comparar aquest mateix mite amb l’alliberament de l’activista birmana Suu Kyi. En aquest cas, però, la notícia pot contradir la teoria política de Plató, ja que malgrat hi segueix havent-hi un filòsof que pretén mostrar el camí de la veritat a aquells que encara no l’han trobat, aquesta vegada els ignorants no són el poble, tal i com creia Plató, sinó que ho són els militars que a l’any 1962 imposaren una fèrria dictadura al país. A més, també cal dir que l’objectiu de l’activista birmana és aconseguir que el país abandoni aquesta dictadura per implantar-hi la democràcia, un sistema criticat pel filòsof atenenc.
ResponEliminaNo obstant això, considero que obviant aquestes tímides contradiccions amb l’ideologia de Plató, la notícia es pot adaptar al mite de la caverna, puix que, com he dit anteriorment, hi apareix un filòsof (Suu Kyi) que surt de la caverna, descobreix la veritat i hi torna per tal de mostrar-la als ignorants (els militars), i finalment aquests, dominats per la seva desconeixença, s’hi oposen i la obliguen a complir un càstig com a conseqüència dels seus actes (la captivitat durant set anys a la seva residència de Rangún).